Verschillende soorten kaarsenwas

Verschillende soorten kaarsenwas

Er zijn veel verschillende soorten kaarsenwas. Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen. De verschillende soorten was die veel gebruikt worden voor kaarsen zijn koolzaadwas, sojawas en paraffinewas. Ook bijenwas en kokos was worden soms gebruikt. Onze kaarsen zijn gemaakt van soja- en koolzaadwas. Dit zijn natuurlijke soorten kaarsenwas.

Koolzaadwas
Koolzaadwas is een redelijk nieuwe wassoort die voornamelijk binnen Europa wordt gebruikt om natuurlijke kaarsen van te maken. Koolzaad is een natuurlijk product. Het is namelijk een plant met knalgele bloemen. Omdat koolzaadwas een natuurlijk product is, is dit een milieuvriendelijk alternatief voor bijvoorbeeld paraffine.

Sojawas
Sojawas is een natuurlijke, plantaardige was op basis van sojaolie. Sojawas heeft een lager smeltpunt en brandt vaak langzamer, en dus langer dan paraffine. Sojawas is biologisch afbreekbaar en er ontstaat veel minder roet bij het branden van de kaars vergeleken met paraffine.

Paraffinewas
Paraffinewas is een goedkope wassoort die makkelijk te verkrijgen is en daardoor ook voor veel kaarsen gebruikt wordt. Een andere reden hiervoor is omdat paraffinewas de kleur van de kaars goed vast houdt. Ondanks dat paraffine een populaire wassoort is om te gebruiken voor het maken van kaarsen, heeft deze wassoort ook een slechte naam. Paraffine wordt namelijk gemaakt van restanten van het raffinageproces van ruwe olie waardoor bij het aansteken van de kaars chemische stoffen zoals benzeen vrij kunnen komen. Over het algemeen ervaren vooral mensen met gevoelige luchtwegen last van paraffinewas.

Terug naar blog